Oudenaarde België

Kort geleden bezocht ik het stadje Oudenaarde in België. Ik werd meteen verliefd op de stadskern. Wanneer je het centrum binnen rijdt wordt je getroffen door het sfeervolle oude stadshart. Het wordt gedomineerd door een prachtig stadhuis wat haar prachtige gevels en ornamenten permanent trots tentoonstelt. Wanneer je, via de VVV welk gezeteld is onder in het stadhuis, je laat rondleiden door een gids beland je onder in het stadhuis. Dan stap je echt terug in de tijd van de 16e eeuw. De Benedenlakenhalle is de thuishaven van een indrukwekkende collectie Oudenaardse wandtapijten. Oudenaarde was van de 16e eeuw tot het einde van de 18e eeuw één van de belangrijkste leveranciers van wandtapijten. Zij vormden een wezenlijk onderdeel van de toenmalige industrie en vonden een afzet over heel Europa. Oudenaardse wandtapijten zijn nog altijd synoniem voor groenwerk of ‘verdures’. Toch werden er heel wat andere genres uitgeweven in telkens verschillende kwaliteiten.

Behalve twee 18e eeuwse stukken, die eigendom zijn van de kerkfabriek van de O.L.-Vrouw van Pamelekerk, zijn alle tentoongestelde wandtapijten in de Benedenhalle afkomstig uit de verzameling van de stad. Heel mooi zijn bijvoorbeeld twee 16e eeuwse ‘Landschappen met pergula en grote beesten’. Beide wandtapijten zijn gebaseerd op hetzelfde karton maar geven door aanpassingen en het gebruikte materiaal een ander beeld. Uit dezelfde periode dateert de bijbelse voorstelling van een episode uit het leven van Jozef. Beeldtapijten gebaseerd op populaire pastorale romans, zoals ‘Gombaut en Marcée’ of met legendarische thema’s zoals de ‘Geschiedenis van Scipio en Hannibal’, werden geproduceerd in het begin van de 17e eeuw. Van de populaire thema’s uit de 18e eeuw, zoals de ‘Metamorfosen van Ovidius’ of de wandtapijten naar Teniers, worden ook exemplaren getoond.De mooiste reeks wordt gevormd door de drie 16e eeuwse Alexanderwandkleden. Zij zijn, met recht, de pronkstukken van de verzameling. Die alleen al dwingen je tot een bezoekje aan Oudenaarde.

Wanneer je er toch bent loop dan ook eens de Sint-Walburgakerk binnen. Het samenspel van de middeleeuwse sfeer, de met rijk aan beeldhouwwerk versierde, houten en stenen olychromiebeeldjes, historische wandtapijten en schilderijen doen je het zwijgen toe. In de noordbeuk van de kerk is er nog steeds een kapel met altaar, toegewijd aan de patroonheilige van de tapijtwevers, de H.Barbara.

Kortom Oudenaarde, voor de liefhebbers van wandtapijten, een bezoekje waard.